بیماری ها

آفت دهانی، علل و عوامل بروز آن، راه های مراقبت و درمان زخم آفتی

آفت دهان یک زخم دردناک به شکل بیضی یا گرد با مرزهای مشخص است. معمولاً یک لایه سفید روی زخم آفت وجود دارد که می تواند محلی برای تجمع باکتریهای دهان باشد. آفت ضایعه ای دردناک است که غذا خوردن را برای فرد دشوار می کند.

آفات می توانند در هر قسمت از مخاط دهان ایجاد شوند. شایعترین مکانها شامل زبان و لبها هستند. برعکس ، مناطقی مانند سقف دهان محل مشترک زخم آفت نیستند ، مگر اینکه طاعون ناشی از بیماری دیگری باشد. این آفت می تواند نشانه یک بیماری ویروسی یا نتیجه کمبود مواد مغذی مانند ویتامین ها باشد. در بعضی موارد ، به دلیل بیماری های دستگاه گوارش مانند سلیاک ، بیماری کرون و حتی سندرم بهجت ایجاد می شود.

انواع آفت دهان

علل و عوامل بروز آفت دهانی

زخمهای آفتی به سه گروه تقسیم می شوند: 1) جزئی 2) ماژور و 3) هرپتی فرم.

آفات صغیر یا کوچک ، آفات منفرد یا چندگانه (4 یا بیشتر) هستند که پس از 2 هفته بدون ترک زخم بهبود می یابند. آفت جزئی اغلب روی لثه ، زبان و لب قرار دارد. آفت عمده معمولاً یک آفت بزرگ در پشت دهان و لوزه ها است که هنگام بلعیدن غذا با درد شدید همراه است. ممکن است 6 هفته طول بکشد تا آفت بهبود یابد. این آفت بر خلاف آفت جزئی حاشیه نامنظمی دارد و عمیق تر است. آفت هرپسی یک زخم بزرگ (10 یا بیشتر) و یک زخم کوچک است که پس از دو هفته بدون ترک زخم بهبود می یابد.

علل و عوامل بروز آفت دهانی

درباره علت دقیق آفت دهان بسیار گفته شده است. به طور کلی ، آفت دهان می تواند دلایل زیادی داشته باشد. با این حال ، زخم های جزئی دهان معمولاً در اثر خراشیدن یا گاز گرفتن لب ها یا زبان ایجاد می شوند. سایر دلایل زخم آفت عبارتند از:

نوشته های مشابه
  • اضطراب و استرس و تغییرات هورمونی در چرخه قاعدگی: عملکرد بسیاری از غدد درون ریز بدن به عوامل محرک خارجی مانند استرس وابسته است. تحقیقات روی بیماران آفات نشان داده است که سطح هورمون کورتیزول در بزاق این افراد بسیار بالاتر از افراد سالم است. کورتیزول هورمونی است که تحت شرایط استرس از غده فوق کلیه خارج می شود.
  • بیماری های دستگاه گوارش مانند بیماری سلیاک و بیماری کرون
  • ویروس هایی مانند تبخال و آبله مرغان یا زونا
  • کمبود مواد مغذی مانند ویتامین 12 یا آهن و اسید فولیک. مطالعات نشان داده است که کاهش قابل توجهی در سطح ویتامین D در بیماران مبتلا به زخم آفت دهان وجود دارد.
  • دندان مصنوعی و پروتزهای دهانی
  • برخی از غذاها مانند گردو ، گوجه فرنگی یا بادمجان یا برخی از داروها را مصرف کنید

مراقبت از زخم آفتی

مراقبت از زخم های آفتی مدت زمان درد را کاهش می دهد و بهبود زخم را تسریع می کند. برای این منظور می توان از آب نمک رقیق شده یا دهان شویه استفاده کرد. در صورت عدم مسواک زدن صحیح دندان ها ، دهانشویه ضد میکروبی باعث از بین رفتن هر گونه باکتری ، ویروس یا قارچ می شود که می تواند باعث عفونت دهان شود.

درمان آفت

داروهای زیادی ممکن است استفاده شود ، یا برای کاهش درد بیمار یا برای درمان خود زخم. از مسکن های خوراکی یا موضعی می توان استفاده کرد. مسکن موضعی مورد استفاده برای زخم های آفتی ، بنزیدامین است. کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزولون با کاهش التهاب ، پیشرفت و درد زخم را کاهش می دهند. دهان شویه کلرهگزیدین نیز می تواند در این شرایط مفید باشد. مکمل های ویتامین مانند 12 ، اسیدفولیک و آهن در افرادی که کمبود این مواد دارند موثر است. مدت طولانی است که درمان با لیزر مورد توجه قرار گرفته است. این روش را می توان در عرض چند دقیقه و بدون نیاز به بیهوشی انجام داد. انرژی لیزر باعث از بین رفتن باکتری های ویروس یا زخم می شود. لیزر برای زخمهای بزرگ و عمیق آفتی که به درمانهای معمول پاسخ نداده اند مناسب است.

در پایان ، توجه شما را به این واقعیت جلب می کنیم که درمان آفت دهان یک درمان مورد انتظار است. این بدان معنی است که فرد باید تا پایان دوره بیماری (حدود 10 روز) صبر کند. معمولاً بعد از یک هفته درد زخم طاعون بسیار کمتر شده و شخص دیگر مشکلی در غذا خوردن ندارد.

ارزیابی

آیا از این مطلب راضی بودید؟

امتیاز کاربر: 4.6 ( 1 نتایج)

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 1 =

دکمه بازگشت به بالا